Pretražite ovaj sajt:

RADNO VREME
10-21 h
E-mail: sastavi.net@gmail.com 
Telefon +381 65 555 4906
Pišite nam na mejl, 
ili nazovite telefonom 
Ne šaljite SMS poruke jer na njih ne odgovaramo
VAŽNO: Sastavi koje pišemo služe samo kao pomoć za samostalnu izradu radova. Nikako nemojte da ih prepišete i prikažete kao svoje delo. Naši sastavi nisu zamena za vaš rad, već su tu da vam primerom pokažu kako se sastavi pišu, i šta sve treba da sadrže kako bi zadovoljili sadržajem.

Da rata više ne bude (Šifra:1017)

Tumačenje rata kao najgore nevolje koja može da zadesi čovečanstvo. Prirodne katastrofe su jače i razornije, ali ratovi su ti koji imaju najpogubniji uticaj na ljudsku rasu.

ISEČAK IZ SASTAVA: ... Svaki čovek, žena ili dete koje je izgubilo život, nešto je što se nikada ne može nadoknaditi. Oni više nikada neće moći da trče, dišu, pevaju, plešu, neće moći da se raduju svojim bližnjima, kao ni oni njima. Čitava jedna ogromna reka tuge valja se u porodici koja je nekoga izgubila. Nikakvi plemeniti ciljevi ne mogu je isušiti.

BROJ REČI: 380

Čuperak u mojoj glavi (Šifra:1016)

Priča o prvoj ljubavi viđena iz perspektive petogodišnje devojčice. Snaga dečije ljubavi suprotstavlja se svim preprekama koje joj staju na put.

ISEČAK IZ SASTAVA: ... Pre par godina, mama mi je pročitala pesmu o dečaku koji nosi pramen kose u svojoj glavi. Bilo mi ga je žao. Često sam se pitala kakav je život tog dečaka kojem kosa raste sa unutrašnje strane glave, i kako je tamo dospela. Da li se njome igrao u predelu ušiju, pa ju je neki tajanstveni vetar uduvao u njih, pa više nije mogao da je izvadi, ili je jednostavno izrasla sa pogrešne strane?BROJ REČI: 437

Čudesan svet detinjstva (Šifra:1015)

Priča o davno proživljenim, magičnim danima detinjstva, o razlikama koje tada nisu postojale, i o stvarnosti koju nismo planirali.
ISEČAK IZ SASTAVA: ... Njih petoro bi već bilo tu. Nasmejala sam im se i tako iz pozdravila. Nakon što se svi okupimo, igrali bismo fudbal. Bez obzira na to ko je dečak, a ko devojčica. Onda bismo uzimali karte i igrali, ali kako to niko nije umeo, samo bismo ih slagali po travi i pričali o svemu.


BROJ REČI: ... 627

Čovek moće da bude poražen, ali ne i uništen (Šifra:1014)

Nada je ono što pokreće čoveka i u najtežim životnim okolnostima. Zbog toga ona umire poslednja, i predstavlja poslednje zalihe istinske životne snage u svakom od nas. 


ISEČAK IZ SASTAVA: ... Nikada iz čoveka ne mogu da nestanu sve nade, iščekivanja, ideali. A dok oni postoje, postoji i sam čovek. Čovek je sazdan od ideja i nada. Pred njim je uvek neki cilj. Makar i sitan. Ali, to je cilj koji vuče napred. To je nezaustavljiva sila koja čoveka čini neuništivim.
BROJ REČI: 399


Čovek je mlad sve dok se ne boji da započinje (Šifra:1013)

Mlad čovek je sposoban da preskoči sve prepreke koje se mogu naći pred njim. Zbog toga mudri ljudi traže motivaciju za svoju borbu, čineći se tako večito mladim.

ISEČAK IZ SASTAVA: ... I sve dok ima volje, dok ima ideja, može se i mora ići napred. Kontinenti se mogu približiti, reke isušiti i dobiti bitke koje su bile osuđene na propast. I najmanji koraci su početak velikog puta.

BROJ REČI: 367

Čeznem da ti kažem najdublje reči (Šifra 1010)

Predstavlja priču o muškom viđenju ljubavi, rastancima, i strahu od gubitka.

ISEČAK IZ SASTAVA: ... Njene oči bile su pune očekivanja. Želela je da joj kažem, da sve ovo učinim stvarnim, ali ja to ni sada nisam uradio. Nespretno sam je zagrlio uronivši svoje lice u njenu kosu. "Nadam se da ćemo se ponovo sresti. Javi se ponekad", rekao sam.

 BROJ REČI: 422Brige, strah, suze - šta me to zapravo muči? (Šifra:1009)

Predstavlja priču o snovima koje niko ne razume, kao i traume koje ti snovi izazivaju.

ISEČAK IZ SASTAVA: ... Ponekad se plašim rata. Ili budućnosti. Plašim se da se neću umeti snaći među odraslima, da neću znati da postavim činjenice kako treba. Plašim se da zaspim jer me već odavno plaše neke strašne zveri. Borim se u snu da ih obezglavim i razoružam, ali se uvek vraćaju.

BROJ REČI: 422

Božiji zavet i legenda o potopu (Šifra:1008)

Predstavlja prikaz biblijske priče o Nojevoj barci, kao i analizu duge kao jedinstvenog zaveštanja čovečanstvu.


ISEČAK IZ SASTAVA: ... Golubica, simbol slobode, sa sobom nosi Božiji oprost i priliku za mir u vidu maslinove grančice. Duga svojim oblikom mosta predstavlja svojevrsnu sponu između Boga i ljudi. Ona ne pripada ni nebu ni tlu, i samim tim ostaje večito vidljiva, kako bi i jednu i drugu stranu podsećala na sklopljeni mir.


BROJ REČI: 489


Bodlerov doživljaj prirode i sveta oko sebe (Šifra:1007)

Predstavlja analizu sveta kao skup simbola koji za svakog pojedinca imaju drugačije značenje.

ISEČAK IZ SASTAVA: ... Svaki segment koji se menja, nosi sa sobom određena obeležja koja u posmatraču izazivaju emocije kojih do tada nije bilo. Na osnovu ovoga, možemo zaključiti da čovek i priroda postoje i kao jedinstvena harmonija sastavnih delova, ali i kao skup njihovih pojedinačnih osobina.

BROJ REČI: 436

Bliži se taj dan (Šifra:1006)

Predstavlja ispovest o strahu koji nastaje usled prelaska u novu sredinu.

ISEČAK IZ SASTAVA: ... Ja se bojim nepoznatog. Ne snalazim se u tome. Sa svakom novom stazom dolazi stara strepnja. I onaj osećaj nepronalaženja. Mrzim taj momenat kad se treba okrenuti i nastaviti dalje, iako znaš da ono što voliš ostaje za tobom. Ja ne umem da ostavljam.

BROJ REČI: 389

Biti isti, biti poseban, biti slobodan, biti samo svoj (Šifra:1005)

Predstavlja priču o izazovima koje nosi odrastanje, i načine na koje svaki pojedinac može ostati dosledan sebi, a ipak prihvaćen u društvu.

ISEČAK IZ SASTAVA: ... Dani ranog detinjstva ostaju za nama i lagano ulazimo u školske klupe, srećemo druge male ljude i polako počinjemo da shvatamo da život, osim istinske lepote, donosi i brojne dileme. Kako odrastamo, bezbrižje detinjstva zamenjuje spoznaja da se sve više suočavamo sa brojnim izazovima. Sve je više momenata kada moramo sami donositi odluke.

BROJ REČI: 584

Bilo je davno, ali kao da se juče desilo (Šifra:1004)


Predstavlja osvrt na prošlost, kao i priču o prijateljstvu dveju devojčica.

ISEČAK IZ SASTAVA: ... Često nisam znala kako bih joj nešto objasnila, ali je ona već znala šta hoću da kažem. Znala je šta mislim, i znala sam da se to sreće veom retko. Prihvatila sam to prijateljstvo oberučke. Bila je posebna, drugačija od bilo koga drugog koga sam poznavala.BROJ REČI: 485

Balzakovo viđenje društva 19. veka u romanu "Čiča Gorio" (Šifra:1003)

Sastav se ukratko bavi radnjom romana i svim likovima, sa naglaskom na Votrenova i Rastinjakova viđenja društva.

ISEČAK IZ SASTAVA: ...Eženov učitelj, junak koji inteligentno shvata suštinu francuskog društva, čovek britkog jezika i zagonetnog karaktera, Votren, zapravo je odbegli robijaš koji je na raspolaganju ostalim robijašima kada god im zatreba pomoć. On savetuje Ežena i govori mu kako postoje dva načina da se probije u ovakvom društvu....


BROJ REČI: 703

Bajka o Tesli (Šifra:1002)

Na bajkovit način predstavlja život i sudbinu Nikole Tesle.

ISEČAK IZ SASTAVA: Za života ga je bio glas da nije Zemljanin. Iz svemira su stizale potvrde da se na svemirskom brodu koji je prevaljivao put od Venere do Zemlje, jula 1856. godine, rodilo muško dete. Tajna je ko je bio i od koga postao Nikola Tesla.

BROJ REČI: 379

PITANJA


     U KOM OBLIKU ĆU DOBITI NARUČENI SASTAV?

Sastav ćete dobiti na svoju mail-adresu u vidu priloga (attachment-a). Snimljen je u Word formatu (ekstenzija .doc), a ispisan je ćiriličnim pismom. U bazi sastava možete pronaći podatak o broju reči za svaki sastav. Ukoliko imate specijalni zahtev da vam sastav isporučimo kao klasičan mail (tj. da tekst prekopiramo i pošaljemo ga kao klasičnu mail-poruku), javite nam se na sastavi.net@gmail.com i pošaljite broj telefona sa koga ste napravili uplatu.

     KADA ĆU DOBITI NARUČENI SASTAV?

Sastave isporučujemo za vreme radnog vremena (10h do 22h). Nakon što dobijemo uplatu sastav ćete dobiti za 10 minuta a najkasnije u roku sat vremena. Sastavi naručeni van radnog vremena, biće isporučeni u prvih sat vremena sledećeg radnog dana.

Ukoliko naručujete unikatni sastav koji ćemo pisati isključivo za vas, isporuka će biti na osnovu dogovora koji obavimo putem mejlova (sastavi.net@gmail.com). U slučaju da pristanemo izraditi takav sastav, obično je potrebno da se javite bar 24 sata ranije. Nakon dogovora i vaše uplate, izrađujemo sastav.

     ŠTA DA RADIM AKO NE DOBIJEM SASTAV?

Poznati problemi zbog kojih niste dobili sastav u naznačenom roku:
 •  Niste ispravno poslali SMS poruku. Ako ste poslali SMS na broj 1310 i ispravno je napisan, dobićete nakon nekoliko trenutaka povratnu poruku da je naručivanje uspelo. U slučaju da ne dobijete povratnu poruku znači da ste pogrešno poslali poruku ili nemate dovoljno kredita na telefonu (nije vam ništa naplaćeno).Verovatno nemate dovoljno novca na računu telefona. Dopunite kredit ili uplatite sa drugog telefona. 
 • Niste ispravno napisali mejl adresu u SMS poruci. Poslali ste SMS i dobili ste povratnu poruku da ste naručili sastav, ali on ne stiže u naznačenom roku. Znači da nismo u mogućnosti da vam isporučimo sastav jer niste upisali ispravnu mejl adresu. U tom slučaju, pošaljite nam mejl (sastavi.net@gmail.com) u kome ćete navesti o čemu se radi i obavezno napišite broj telefona sa koga ste izvšili uplatu (Primer: izvršio sam uplatu sastava broj 1245 sa broja telefona 0601234567 ali nisam dobio sastav). Mi tada proveravamo, i ako je uplata izvršena, šaljemo vam odmah taj sastav na mejl adresu sa koje ste nam se javili.
 • Niste napisali postojeću šifru sastava u SMS poruci. U ovom slučaju poslaćemo vam mejl i zamoliti vas da napišete koji ste sastav hteli. Nakon dobijanja obaveštenja od vas, poslaćemo vam uplaćeni sastav.
 • Niste ispravno napisali šifru željenog sastava u SMS poruci. Naručili ste pogrešan sastav i mi smo vam ga isporučili. U ovom slučaju ne možemo uvažiti reklamaciju jer je za nas jedino merodavno ono što ste naručili. U tom slučaju, moraćete ponovo naručiti željeni sastav.
 • Poslali ste ispravnu SMS poruku i dobili izveštaj o narudžbi. U ovom slučaju moguće je da je greška do mobilnog operatera (mala verovatnoća) ili smo mi prilikom obrade vašeg zahteva, negde pogrešili. U tom slučaju, pošaljite nam mejl (sastavi.net@gmail.com) u kome ćete navesti o čemu se radi i obavezno napišite broj telefona sa koga ste izvšili uplatu (Primer: izvršio sam uplatu sastava broj 1245 sa broja telefona 0601234567 ali nisam dobio sastav). Mi tada proveravamo, i ako je uplata izvršena, šaljemo vam odmah taj sastav na mejl adresu sa koje ste nam se javili.
 • Poslali ste ispravnu SMS poruku i dobili izveštaj o narudžbi. Poslali ste nam mejl (sastavi.net@gmail.com) u kome ste naveli o čemu se radi i  napisali ste broj telefona sa koga ste izvšili uplatu (Primer: izvršio sam uplatu sastava broj 1245 sa broja telefona 0601234567 ali nisam dobio sastav) a mi ne odgovaramo. Osim situacije navedne u primeru iznad ovog, može se desiti da je u pitanju viša sila (nestalo je struje, interneta...) U tom slučaju, pozovite nas ili pošaljite SMS na telefon tehničke podrške 065 555 4906 (isključivo u vremenu od 10 - 22h). Mi ćemo se tada javiti telefonom i pokušati da nađemo najbolje moguće rešenje.
Gore navedeni problemi su najčešći. Moguće je da se dese situacije koje nisu navedene.
Šta god da se desilo, slobodno nam se obratite. Pošaljite mail na sastavi.net@gmail.com. Opišite ukratko u čemu je problem, i navedite broj telefona sa koga ste poslali SMS. Pokušaćemo da otkrijemo u gde je greška i poslaćemo vam traženi sastav. U slučaju da se u roku sat vremena ne javimo, pozovite nas ili pošaljite SMS na telefon tehničke podrške 065 555 4906 (isključivo u vremenu od 10 - 22h).

     MOJ SASTAV JE PREVIŠE "KOMPLIKOVAN". ŠTA DA RADIM?

Kriterijumi profesora i nastavnika se razlikuju, ali se mi trudimo da napišemo sastave za koje biste kod prosečnog profesora mogli da dobijete najveću ocenu. Međutim, ukoliko sastav koji ste naručili ne odgovara nivou vašeg dosadašnjeg "pisačkog umeća", evo šta možete da uradite. Prvi način je da sastav malo "pokvarite". Sastavi iz baze su obično dovoljno dugi da možete da ih skratite na svoju ruku, a da opet ostanu dovoljne dužine. Izbacite rečenice koje vam se čine komplikovano ili ih preoblikujte ukoliko su bitne za tok radnje u sastavu. Drugi način - naručite unikatni sastav

     NEMATE SASTAV KOJI MI JE POTREBAN. ŠTA DA RADIM?

Prvo proverite da li sastav koji vam je potreban zaista ne postoji u bazi sastava. Uzmimo ovaj primer: Vama je potreban sastav "Marko Kraljević u epskim pesmama". Sastav pod tim imenom ne postoji u našoj bazi. Međutim, na stranici Sadržaj možete pronaći spisak svih sastava koji su objavljeni. Pomoću pretrage /CTRL + F/ lako ćete pronaći željeni sastav (ako postoji).

Ukoliko zaista u svojoj bazi nemamo sastav koji je vama potreban, možete da naručite unikatan sastav na bilo koju temu.

     DA LI SU SASTAVI PRAVOPISNO ISPRAVNI?

Da. Greška se uvek i svakome može potkrasti, ali se trudimo da ih bude što manje. Sastavi su proveravani dva puta, a sve nedoumice rešavane su putem važećeg "Pravopisa" i rečnika jezičkih nedoumica. Krucijalnih grešaka nema.

     POSTOJE LI POVLASTICE PRI NARUDŽBINI SASTAVA?

Za redovne korisnike naših usluga postoji mogućnost dogovora. Ako ste sigurni da želite u toku školske godine koristiti naše usluge, javite se mejlom i daćemo Vam ponudu u kojoj ćete finansijski jeftinije proći. 

     Šta znače brojevi iza sastava koji imaju iste nazive?

Ima sastava za kojima je velika potražnja. Iz tog razloga smo za takve teme pripremili više sastava. Zato ćete, primera radi naići na sastave koji se zovu: Jesen, Jesen - 2, Jesen - 3 .... Bitno je znati da su svi ovi sastavi podjednakog kvaliteta i možete naručiti bilo koji od njih. Cilj nam je da imate mogućnost izbora.

     Može li neko imati isti sastav kao ja?

Naravno da može. Jedan sastav može da kupi više vas, pa čak i više učenika iz istog razreda. Mi nemamo mogućnost da to proverimo niti da sprečimo eventualni problem. Naš vam je savet da imate u vidu da mi pišemo sastave koji služi isključivo kao pomoć vama da sami napišete sopstvene radove. Nemojte samo prepisati naš rad, već iskoristite ideje iz njega i napišite u svom prepoznatljivom stilu novi rad. 

PITANJA


     U KOM OBLIKU ĆU DOBITI NARUČENI SASTAV?

Sastav ćete dobiti na svoju mail-adresu u vidu priloga (attachment-a). Snimljen je u Word formatu (ekstenzija .doc), a ispisan je ćiriličnim pismom. U bazi sastava možete pronaći podatak o broju reči za svaki sastav. Ukoliko imate specijalni zahtev da vam sastav isporučimo kao klasičan mail (tj. da tekst prekopiramo i pošaljemo ga kao klasičnu mail-poruku), javite nam se na sastavi.net@gmail.com i pošaljite broj telefona sa koga ste napravili uplatu.

     KADA ĆU DOBITI NARUČENI SASTAV?

Sastave isporučujemo za vreme radnog vremena (10h do 22h). Nakon što dobijemo uplatu sastav ćete dobiti za 10 minuta a najkasnije u roku sat vremena. Sastavi naručeni van radnog vremena, biće isporučeni u prvih sat vremena sledećeg radnog dana.

Ukoliko naručujete unikatni sastav koji ćemo pisati isključivo za vas, isporuka će biti na osnovu dogovora koji obavimo putem mejlova (sastavi.net@gmail.com). U slučaju da pristanemo izraditi takav sastav, obično je potrebno da se javite bar 24 sata ranije. Nakon dogovora i vaše uplate, izrađujemo sastav.

     ŠTA DA RADIM AKO NE DOBIJEM SASTAV?

Poznati problemi zbog kojih niste dobili sastav u naznačenom roku:
 •  Niste ispravno poslali SMS poruku. Ako ste poslali SMS na broj 1310 i ispravno je napisan, dobićete nakon nekoliko trenutaka povratnu poruku da je naručivanje uspelo. U slučaju da ne dobijete povratnu poruku znači da ste pogrešno poslali poruku ili nemate dovoljno kredita na telefonu (nije vam ništa naplaćeno).Verovatno nemate dovoljno novca na računu telefona. Dopunite kredit ili uplatite sa drugog telefona. 
 • Niste ispravno napisali mejl adresu u SMS poruci. Poslali ste SMS i dobili ste povratnu poruku da ste naručili sastav, ali on ne stiže u naznačenom roku. Znači da nismo u mogućnosti da vam isporučimo sastav jer niste upisali ispravnu mejl adresu. U tom slučaju, pošaljite nam mejl (sastavi.net@gmail.com) u kome ćete navesti o čemu se radi i obavezno napišite broj telefona sa koga ste izvšili uplatu (Primer: izvršio sam uplatu sastava broj 1245 sa broja telefona 0601234567 ali nisam dobio sastav). Mi tada proveravamo, i ako je uplata izvršena, šaljemo vam odmah taj sastav na mejl adresu sa koje ste nam se javili.
 • Niste napisali postojeću šifru sastava u SMS poruci. U ovom slučaju poslaćemo vam mejl i zamoliti vas da napišete koji ste sastav hteli. Nakon dobijanja obaveštenja od vas, poslaćemo vam uplaćeni sastav.
 • Niste ispravno napisali šifru željenog sastava u SMS poruci. Naručili ste pogrešan sastav i mi smo vam ga isporučili. U ovom slučaju ne možemo uvažiti reklamaciju jer je za nas jedino merodavno ono što ste naručili. U tom slučaju, moraćete ponovo naručiti željeni sastav.
 • Poslali ste ispravnu SMS poruku i dobili izveštaj o narudžbi. U ovom slučaju moguće je da je greška do mobilnog operatera (mala verovatnoća) ili smo mi prilikom obrade vašeg zahteva, negde pogrešili. U tom slučaju, pošaljite nam mejl (sastavi.net@gmail.com) u kome ćete navesti o čemu se radi i obavezno napišite broj telefona sa koga ste izvšili uplatu (Primer: izvršio sam uplatu sastava broj 1245 sa broja telefona 0601234567 ali nisam dobio sastav). Mi tada proveravamo, i ako je uplata izvršena, šaljemo vam odmah taj sastav na mejl adresu sa koje ste nam se javili.
 • Poslali ste ispravnu SMS poruku i dobili izveštaj o narudžbi. Poslali ste nam mejl (sastavi.net@gmail.com) u kome ste naveli o čemu se radi i  napisali ste broj telefona sa koga ste izvšili uplatu (Primer: izvršio sam uplatu sastava broj 1245 sa broja telefona 0601234567 ali nisam dobio sastav) a mi ne odgovaramo. Osim situacije navedne u primeru iznad ovog, može se desiti da je u pitanju viša sila (nestalo je struje, interneta...) U tom slučaju, pozovite nas ili pošaljite SMS na telefon tehničke podrške 065 555 4906 (isključivo u vremenu od 10 - 22h). Mi ćemo se tada javiti telefonom i pokušati da nađemo najbolje moguće rešenje.
Gore navedeni problemi su najčešći. Moguće je da se dese situacije koje nisu navedene.
Šta god da se desilo, slobodno nam se obratite. Pošaljite mail na sastavi.net@gmail.com. Opišite ukratko u čemu je problem, i navedite broj telefona sa koga ste poslali SMS. Pokušaćemo da otkrijemo u gde je greška i poslaćemo vam traženi sastav. U slučaju da se u roku sat vremena ne javimo, pozovite nas ili pošaljite SMS na telefon tehničke podrške 065 555 4906 (isključivo u vremenu od 10 - 22h).

     MOJ SASTAV JE PREVIŠE "KOMPLIKOVAN". ŠTA DA RADIM?

Kriterijumi profesora i nastavnika se razlikuju, ali se mi trudimo da napišemo sastave za koje biste kod prosečnog profesora mogli da dobijete najveću ocenu. Međutim, ukoliko sastav koji ste naručili ne odgovara nivou vašeg dosadašnjeg "pisačkog umeća", evo šta možete da uradite. Prvi način je da sastav malo "pokvarite". Sastavi iz baze su obično dovoljno dugi da možete da ih skratite na svoju ruku, a da opet ostanu dovoljne dužine. Izbacite rečenice koje vam se čine komplikovano ili ih preoblikujte ukoliko su bitne za tok radnje u sastavu. Drugi način - naručite unikatni sastav

     NEMATE SASTAV KOJI MI JE POTREBAN. ŠTA DA RADIM?

Prvo proverite da li sastav koji vam je potreban zaista ne postoji u bazi sastava. Uzmimo ovaj primer: Vama je potreban sastav "Marko Kraljević u epskim pesmama". Sastav pod tim imenom ne postoji u našoj bazi. Međutim, na stranici Sadržaj možete pronaći spisak svih sastava koji su objavljeni. Pomoću pretrage /CTRL + F/ lako ćete pronaći željeni sastav (ako postoji).

Ukoliko zaista u svojoj bazi nemamo sastav koji je vama potreban, možete da naručite unikatan sastav na bilo koju temu.

     DA LI SU SASTAVI PRAVOPISNO ISPRAVNI?

Da. Greška se uvek i svakome može potkrasti, ali se trudimo da ih bude što manje. Sastavi su proveravani dva puta, a sve nedoumice rešavane su putem važećeg "Pravopisa" i rečnika jezičkih nedoumica. Krucijalnih grešaka nema.

     POSTOJE LI POVLASTICE PRI NARUDŽBINI SASTAVA?

Za redovne korisnike naših usluga postoji mogućnost dogovora. Ako ste sigurni da želite u toku školske godine koristiti naše usluge, javite se mejlom i daćemo Vam ponudu u kojoj ćete finansijski jeftinije proći. 

     Šta znače brojevi iza sastava koji imaju iste nazive?

Ima sastava za kojima je velika potražnja. Iz tog razloga smo za takve teme pripremili više sastava. Zato ćete, primera radi naići na sastave koji se zovu: Jesen, Jesen - 2, Jesen - 3 .... Bitno je znati da su svi ovi sastavi podjednakog kvaliteta i možete naručiti bilo koji od njih. Cilj nam je da imate mogućnost izbora.

     Može li neko imati isti sastav kao ja?

Naravno da može. Jedan sastav može da kupi više vas, pa čak i više učenika iz istog razreda. Mi nemamo mogućnost da to proverimo niti da sprečimo eventualni problem. Naš vam je savet da imate u vidu da mi pišemo sastave koji služi isključivo kao pomoć vama da sami napišete sopstvene radove. Nemojte samo prepisati naš rad, već iskoristite ideje iz njega i napišite u svom prepoznatljivom stilu novi rad. 

SAVETI ZA PISANJE SASTAVAKako napisati dobar sastav?
[Par saveta]
1.
Pre svega, osmislite koncept. Napravite kostur priče, kako bi ona na kraju imala glavu i rep. Kostur ne treba da bude previše detaljan kako vas ne bi sputavao pri pisanju. Ako u toku izrade sastava dobijete neku bolju ideju, odmah je zapišite i pokušajte da je primenite.

2. Desiće vam se da vam stane mozak. U takvoj situaciji potreban vam je nalet inspiracije. Ona može da se pojavi jednim pogledom kroz prozor, jednim telefonskim pozivom, jednim pročitanim pasusom iz knjige koja vam prva padne pod ruku.

SAVETI ZA PISANJE SASTAVAKako napisati dobar sastav?
[Par saveta]
1.
Pre svega, osmislite koncept. Napravite kostur priče, kako bi ona na kraju imala glavu i rep. Kostur ne treba da bude previše detaljan kako vas ne bi sputavao pri pisanju. Ako u toku izrade sastava dobijete neku bolju ideju, odmah je zapišite i pokušajte da je primenite.

2. Desiće vam se da vam stane mozak. U takvoj situaciji potreban vam je nalet inspiracije. Ona može da se pojavi jednim pogledom kroz prozor, jednim telefonskim pozivom, jednim pročitanim pasusom iz knjige koja vam prva padne pod ruku.

LITERATURA


Na časovima srpskog jezika i književnosti obrađuju se, prema nastavnom planu i programu, određena književna dela koja učenici treba da pročitaju kod kuće. Analiza tih dela vrši se kasnije, na časovima, zajedno sa učiteljem / nastavnikom / profesorom. Ovo je lista lektira koje su deo programa za nastavu srpskog jezika u osnovnim i srednjim školama:


 • Izbor pesama, Dobrica Erić

 • Izbor iz "Antologije srpske poezije za decu", Dušan Radović

 • Izbor pesama, Ljubivoje Ršumović

 • Izbor iz narodne književnosti


 • "Šaputanje", Dragan Lukić

 • "Alisa u zemlji čuda", Luis Kerol

 • "Mačak u čizmama", braća Grim

 • "Zna on unapred", izbor iz dramskih tekstova

 • "Čudotvorni prsten", izbor iz narodne književnosti

 • "Ovo je vreme čuda", Ljubivoje Ršumović


 • "Grad gradila bijela vila", izbor narodnih lirskih pesama

 • "Poziv na putovanje", Dušan Radović

 • "Bela griva", Rene Gijo

 • "Princ oblaka"; Grozdana Olujić

 • "Jutro na Mesecu", izbor iz svetske poezije i proze za decu

 • "Mali pirat", Anto Staničić

 • "Ispeci, pa reci", izbor narodnih pitalica, zagonetki, poslovica i anegdota

 • "Sunce je počelo da se zlati", Milovan Danojlić

 • Srpska narodna književnost za decu


 • "Bašta sljezove boje", Branko Ćopić

 • "Pesme o majci", Branko V. Radičević

 • "Robinzon Kruso", Danijel Defo

 • "Hajduci", Branislav Nušić

 • "Tom Sojer", Mark Tven

 • Kratke narodne umotvorine

 • Narodne priče (šaljive, bajke, basne, priče o životinjama)

 • "Veliko dvorište", Stevan Raičković

 • Epske pesme starijih vremena


 • "Sanjar", Ijan Makjuan

 • Narodne lirske pesme (porodične i običajne)

 • "Verenici", Danilo Kiš

 • "Orlovi rano lete", Branko Ćopić

 • "Analfabeta", Branislav Nušić

 • Epske narodne pesme o Kosovskom boju

 • Epske narodne pesme o Marku Kraljeviću

 • "Dečaci Pavlove ulice", Ferenc Molnar


 • "Mali princ", Antoan de Sent-Egziperi

 • Sveti Sava u narodnoj poeziji i prozi

 • Epske pesme pokosovskog ciklusa

 • Epske pesme hajdučkog ciklusa

 • Epske pesme uskočkog ciklusa

 • "Pop Ćira i pop Spira", Stevan Sremac

 • Narodne lirske pesme

 • "Plavi čuperak", Miroslav Antić • Ciklus pesama o oslobođenju Srbije

 • "Doživljaji Nikoletine Bursaća", Branko Ćopić

 • "Sumnjivo lice", Branislav Nušić

 • Narodne lirske ljubavne pesme

 • Izbor iz savremene srpske poezije

 • Izbor iz savremene srpske proze


 • "Gilgameš", sumersko-vavilonski ep

 • "Ilijada", Homer

 • "Biblija", izbor

 • "Antigona", Sofokle

 • "Pakao", Dante Aligijeri

 • "Dekameron", Đovani Bokačo

 • "Romeo i Julija", Viljem Šekspir

 • "Don Kihot", Migel de Servantes

 • "Dundo Maroje", Marin Držić

 • "Tvrdica", Molijer • "Tvrdica", Jovan Sterija Popović

 • "Život i priključenija", Dositej Obradović

 • "Evgenije Onjegin", A. S. Puškin

 • "Cigani", A. S. Puškin

 • "Gorski vijenac", Petar Petrović Njegoš.

 • "Čiča Gorio", Onore de Balzak

 • "Revizor", Gogolj

 • "Ana Karenjina", Lav Nikolajevič Tolstoj

 • "Zona Zamfirova", Stevan Sremac

 • "Narodni poslanik", Branislav Nušić

 • "Povareta", Simo Matavulj

 • "Most na Žepi", Ivo Andrić

 • "Smrt Smail-age Čengića", Ivan Mažuranić


 • "Ujka Vanja"; Anton Pavlovič Čehov

 • "Koštana", Borisav Stanković

 • "Nečista krv", Borisav Stanković

 • "Proces", Franc Kafka

 • "Tihi don", Mihail Šolohov

 • "Ljudi govore", Rastko Petrović

 • "Ex ponto", Ivo Andrić

 • "Seobe", Miloš Crnjanski

 • "Na Drini ćuprija", Ivo Andrić

 • "Starac i more", Ernest Hemingvej


 • "Hamlet", Viljem Šekspir

 • "Faust", Gete

 • "Braća Karamazovi", Fjodor Mihajlovič Dostojevski

 • "Zločin i kazna", Fjodor Mihajlovič Dostojevski

 • "Stranac", Alber Kami

 • "Majstor i Margarita", Mihail Bulgakov

 • "Hazarski rečnik", Milorad Pavić

 • "Prokleta avlija", Ivo Andrić

 • "Derviš i smrt", Meša Selimović

 • "Koreni", Dobrica Ćosić

 • "Vreme smrti", Dobrica Ćosić

 • "Enciklopedija srmti", Danilo Kiš

 • "Proljeća Ivana Galeba", Vladan Desnica

 • "Čekajući Godoa", Semjuel Beket

LITERATURA


Na časovima srpskog jezika i književnosti obrađuju se, prema nastavnom planu i programu, određena književna dela koja učenici treba da pročitaju kod kuće. Analiza tih dela vrši se kasnije, na časovima, zajedno sa učiteljem / nastavnikom / profesorom. Ovo je lista lektira koje su deo programa za nastavu srpskog jezika u osnovnim i srednjim školama:


 • Izbor pesama, Dobrica Erić

 • Izbor iz "Antologije srpske poezije za decu", Dušan Radović

 • Izbor pesama, Ljubivoje Ršumović

 • Izbor iz narodne književnosti


 • "Šaputanje", Dragan Lukić

 • "Alisa u zemlji čuda", Luis Kerol

 • "Mačak u čizmama", braća Grim

 • "Zna on unapred", izbor iz dramskih tekstova

 • "Čudotvorni prsten", izbor iz narodne književnosti

 • "Ovo je vreme čuda", Ljubivoje Ršumović


 • "Grad gradila bijela vila", izbor narodnih lirskih pesama

 • "Poziv na putovanje", Dušan Radović

 • "Bela griva", Rene Gijo

 • "Princ oblaka"; Grozdana Olujić

 • "Jutro na Mesecu", izbor iz svetske poezije i proze za decu

 • "Mali pirat", Anto Staničić

 • "Ispeci, pa reci", izbor narodnih pitalica, zagonetki, poslovica i anegdota

 • "Sunce je počelo da se zlati", Milovan Danojlić

 • Srpska narodna književnost za decu


 • "Bašta sljezove boje", Branko Ćopić

 • "Pesme o majci", Branko V. Radičević

 • "Robinzon Kruso", Danijel Defo

 • "Hajduci", Branislav Nušić

 • "Tom Sojer", Mark Tven

 • Kratke narodne umotvorine

 • Narodne priče (šaljive, bajke, basne, priče o životinjama)

 • "Veliko dvorište", Stevan Raičković

 • Epske pesme starijih vremena


 • "Sanjar", Ijan Makjuan

 • Narodne lirske pesme (porodične i običajne)

 • "Verenici", Danilo Kiš

 • "Orlovi rano lete", Branko Ćopić

 • "Analfabeta", Branislav Nušić

 • Epske narodne pesme o Kosovskom boju

 • Epske narodne pesme o Marku Kraljeviću

 • "Dečaci Pavlove ulice", Ferenc Molnar


 • "Mali princ", Antoan de Sent-Egziperi

 • Sveti Sava u narodnoj poeziji i prozi

 • Epske pesme pokosovskog ciklusa

 • Epske pesme hajdučkog ciklusa

 • Epske pesme uskočkog ciklusa

 • "Pop Ćira i pop Spira", Stevan Sremac

 • Narodne lirske pesme

 • "Plavi čuperak", Miroslav Antić • Ciklus pesama o oslobođenju Srbije

 • "Doživljaji Nikoletine Bursaća", Branko Ćopić

 • "Sumnjivo lice", Branislav Nušić

 • Narodne lirske ljubavne pesme

 • Izbor iz savremene srpske poezije

 • Izbor iz savremene srpske proze


 • "Gilgameš", sumersko-vavilonski ep

 • "Ilijada", Homer

 • "Biblija", izbor

 • "Antigona", Sofokle

 • "Pakao", Dante Aligijeri

 • "Dekameron", Đovani Bokačo

 • "Romeo i Julija", Viljem Šekspir

 • "Don Kihot", Migel de Servantes

 • "Dundo Maroje", Marin Držić

 • "Tvrdica", Molijer • "Tvrdica", Jovan Sterija Popović

 • "Život i priključenija", Dositej Obradović

 • "Evgenije Onjegin", A. S. Puškin

 • "Cigani", A. S. Puškin

 • "Gorski vijenac", Petar Petrović Njegoš.

 • "Čiča Gorio", Onore de Balzak

 • "Revizor", Gogolj

 • "Ana Karenjina", Lav Nikolajevič Tolstoj

 • "Zona Zamfirova", Stevan Sremac

 • "Narodni poslanik", Branislav Nušić

 • "Povareta", Simo Matavulj

 • "Most na Žepi", Ivo Andrić

 • "Smrt Smail-age Čengića", Ivan Mažuranić


 • "Ujka Vanja"; Anton Pavlovič Čehov

 • "Koštana", Borisav Stanković

 • "Nečista krv", Borisav Stanković

 • "Proces", Franc Kafka

 • "Tihi don", Mihail Šolohov

 • "Ljudi govore", Rastko Petrović

 • "Ex ponto", Ivo Andrić

 • "Seobe", Miloš Crnjanski

 • "Na Drini ćuprija", Ivo Andrić

 • "Starac i more", Ernest Hemingvej


 • "Hamlet", Viljem Šekspir

 • "Faust", Gete

 • "Braća Karamazovi", Fjodor Mihajlovič Dostojevski

 • "Zločin i kazna", Fjodor Mihajlovič Dostojevski

 • "Stranac", Alber Kami

 • "Majstor i Margarita", Mihail Bulgakov

 • "Hazarski rečnik", Milorad Pavić

 • "Prokleta avlija", Ivo Andrić

 • "Derviš i smrt", Meša Selimović

 • "Koreni", Dobrica Ćosić

 • "Vreme smrti", Dobrica Ćosić

 • "Enciklopedija srmti", Danilo Kiš

 • "Proljeća Ivana Galeba", Vladan Desnica

 • "Čekajući Godoa", Semjuel Beket

Postovi